Na półkach sklepowych obok siebie stoi zawsze kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt różnych gładzi szpachlowych. Wybór gładzi szpachlowej nie jest sprawą prostą. Czym się kierować, wybierając gładź szpachlową? Krótki poradnik.
Wybór gładzi szpachlowej zdeterminowany jest kilkoma ważnymi czynnikami. Po pierwsze tym, gdzie tę gładź chcemy położyć. Po drugie tym, czy i w jaki sposób chcemy tę gładź szpachlować. Po trzecie, wybierając gładź musimy uwzględnić sposób aplikowania gładzi. Warto także wziąć pod uwagę swoje umiejętności i doświadczenie i zdecydować, czy chcemy użyć gładzi sypkiej czy gotowej. Zalecamy również stosowanie gładzi sprawdzonych producentów, np. gładzi Acryl-Putz. Tylko wówczas mamy pewność, ze użyty produkt będzie najwyższej jakości.
Powszechnie panuje przekonanie, że gładź gipsowa nie może być używana w łazienkach, kuchniach i innych pomieszczeniach, w których środowisko jest wilgotne lub narażone na wilgoć. Jest w tym stwierdzeniu sporo prawdy – gładź gipsowa w takim pomieszczeniu potrafi stracić swoje właściwości. Można ją zastosować w kuchni i łazience jedynie pod warunkiem, że są to bardzo dobrze wentylowane pomieszczenia. Jaka gładź na ściany kuchni i łazienki będzie więc najlepsza? Wapienna. Charakteryzuje się ona większą odpornością na wilgoć niż zwykła gładź gipsowa.
Do niedawna oczywistym był fakt, że gładzone ściany muszą być szlifowane oraz że czynność ta oznacza powstawanie ogromnych ilości pyłu. To skutecznie zniechęcało wiele osób do położenia gładzi na ściany. Od kilku jednak lat na rynku dostępne są gładzie bezpyłowe, które albo nie wymagają szlifowania w ogóle, albo wykonuje się je na mokro. Podstawową zaletą takich gładzi jest fakt, że cały proces gładzenia ścian i sufitów przebiega zdecydowanie szybciej – nie trzeba czekać, aż poszczególne warstwy wyschną całkowicie, a dobrze położona gładź bezpyłowa może w ogóle nie wymagać szlifowania, lub wymagać go tylko miejscowo.
Najpopularniejsze i najtańsze jest nakładanie gładzi ręcznie, za pomocą pacy i kielni. Jednak przy dużych powierzchniach zdecydowanie warto użyć agregatu tynkarskiego i nałożyć gładź maszynowo. Mamy wówczas pewność, że praca zostanie wykonana szybko, a poszczególne warstwy będą miały jednakową grubość. Warto więc wybierając gładź sprawdzić, czy może ona być aplikowana za pomocą narzędzi mechanicznych.
Większość gładzi oferowana jest w postaci suchej mieszanki, którą należy przed aplikacją rozrobić z wodą według informacji podanych na opakowaniu. Jednak czynność ta wymaga po pierwsze doświadczenia w szacowaniu potrzebnej ilości gotowej masy, a po drugie, umiejętności uzyskania odpowiedniej konsystencji i wykonania masy pozbawionej grudek. Należy pamiętać, ze raz rozrobiona masa musi być wykorzystana w dość krótkim czasie, a za każdym jej rozrabianiem trzeba zadbać o czystość pojemnika i narzędzi używanych do rozrabiania. Dlatego bardzo często używanie gładzi suchej oznacza spore straty materiałowe. Alternatywą dla niej jest gładź gotowa, którą można aplikować niemalże od razu po otwarciu pojemnika. Co więcej, taka gładź nie wysycha i może być przez długi czas używana ponownie, jeśli jest szczelnie zamknięta w oryginalnym pojemniku. Z pozoru droższa, po uwzględnieniu strat materiałowych spowodowanych brakiem doświadczenia i umiejętności może okazać się de facto bardziej ekonomiczna od gładzi sypkiej.